Czekoladowe ciasto z chili i bananami czyli poWeekendowe Łakocie odc.174

To niezwykłe ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. W domu nie ma większego miłośnika bananów niż on, niestety miłośnika niedojrzałych bananów. Jeśli tylko pojawiają się brązowe plamki banany muszę zjeść ja lub przerobić je na cos innego czyli np. dodać je do ciasta!
Przepis na ciasto znalazłam na stronie Wypieki Beaty


Czekoladowe ciasto z chili i bananami

175 g miękkiego masła
180 g cukru
200 g mąki
40 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 spora szczypta chili (mozna dać więcej jesli wiecie, ze  nie jest piorunująco ostre)
2 duże jajka
150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
2 bardzo dojrzałe banany
pół łyżeczki cukru trzcinowego do posypania



Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, chili i kakao.
Do masy jajecznej dodaemy po jednym jajku i krótko miksujemy.
Dodajemy połowę mąki, miksujemy, dodajemy jogurt, znowu miksujemy i łączymy z resztą mąki.
Krótko miksujemy lub mieszamy łyżką.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połowę. Układamy na cieście. Posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczzemy w 180 st.C ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto studzimy w formie.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty