Bułeczki drożdżowe Klangorki czyli Słodki Czwartek odc. 148

Po wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi naszego mieszkania. Kwota usługi trochę wbiła w ziemię ale cóż było robić skoro klucz włożony do zamka ani drgnął...
Korzystając z czasu jaki dało mi oczekiwanie na pogotowie zamkowe upiekłam bułeczki.
Tym razem z przepisu znalezionego w Weranda Country nr.3/2017.
Delikatne, lekko słodkie, do porannej kawy idealne :)

Bułeczki drożdżowe Klangorki

4 szkl. mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
100 ml cukru
100 g masła
120 ml zimnego mleka
1/4 łyżeczki soli
do posmarowania:
jajko, cukier trzcinowy i cynaomn


Masło rozpuszczamy w rondelku.
Do miseczki wlewamy śmietanę i rozprowadzamy w niej drożdże.
Jajka ucieramy z cukrem. Zawartości miseczek łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Miske z ciastem przykrywamy folią i schładzamy w lodówce min. godzinę.
Wyjmujemy z lodówki, wyjmujemy na stolnice obsypana mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy szklanka kółka.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem i cynamonem. Odstawiamy na 40 minut by bułeczki podrosły.
Bułeczki pieczemy ok 15 minut w 180 st.C. Studzimy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty