Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru czyli poWeekendowe Lakocie odc.164

U mnie znowu na słodko, ale tym razem na wyjątkowy sposób. Bez glutenu, bez dodatkowego cukru, bez jaj i laktozy. 
Ostatnimi czasy to ulubione słodkości moich dzieci. W sam raz do śniadaniówki czy na deser. 
O dziwo nawet Syncio, który za strączkami raczej nie przepada, domaga się kolejnych porcji kulek.
Na pomysł wykorzystania fasoli do przygotowania słodkiej przekąski wpadłam wraz z kolegą opracowując zajęcia o roślinach strączkowych. Tydzień temu przypomniałam sobie o kulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom.


Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru

1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej
100 g daktyli
70 g orzechów włoskich
czubata łyżka kakao
wiórki kokosowe do obtoczenia


Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok 10 minut, odcedzamy.
Do misy blendera wkładamy fasolę, daktyle, wsypujemy orzechy i kakao. Wszystko blendujemy na gładka masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce minimum pól godziny.


Komentarze

  1. Uwielbiam takie zdrowe przekąski! Pysznie wyglądają! :)

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty