Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Słodki Czwartek odc.138
Czasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem weekend może ktoś z Was je upiecze?
Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017.
Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym
ciasto:
125 ml letniego mleka
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
ok 350 g maki pszennej
2 łyżki masła (roztopionego)
żółtko
1/4 łyżeczki soli
masa daktylowa:
200 g suszonych daktyli
100 g niesolonych pistacji (bez skorupek)
2 łyżki soku z cytryny
do posmarowania:
25 g rozpuszczonego masła
1 łyzka cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mleko umieszczamy w misce razem z drożdżami i cukrem, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę by podwoiło objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
W rondelku podgrzewamy daktyle z sokiem cytrynowym i odrobina wody. Powinny sie rozpaść na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami.
Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania.
Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt.
Smarujemy masa daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę.
Ciasto tniemy na grube plastry (ok 15 szt.), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je ślimakiem do góry.
Każdą bułeczkę smarujemy masa cynamonową.
Bułeczki pieczemy ok 12-15 minut w nagrzanym piekarniku.
Studzimy na kratce.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną..., albo dwie...
częstuj się! są naprawdę pyszne! miłego dnia :)
UsuńAle boskie! Z pistacjami musiały być fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
nice article great post comment information thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńผลบอลเมื่อคืน