Rabarbarowe ciasto ucierane w kratkę czyli poWeekendowe Łakocie odc.155

Remont, remont i końca nie widać choć widać już efekty :)
A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i w kratkę na dokładkę :) ja za tego typu ciastami nie przepadam, zdecydowanie wole drożdżowe, ale Małżon miłuje je z całego serca więc piekę je z przyjemnością :)


Rabarbarowe ciasto ucierane w kratkę

250 g mąki pszennej
140 g masła
120 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
8 g proszku do pieczenia
szczypta soli
3 ogonki liściowe rabarbaru

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę, solą i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę.
Dodajemy pianę i wszystko delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy.
Rabarbar myjemy, obieramy. Jedną ogonki kroimy na 1 cm kawałki i wtykamy w ciasto. Pozostały rabarbar przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy w podłużne cienkie plasterki. Tkamy z nich dywanik, którym przykrywamy ciasto. Całość posypujemy cukrem z wanilią.
Pieczemy w piecu nagrzanym do 170 st.C ok 35 minut.
Studzimy po wyjęciu z formy.



Komentarze

  1. Wygląda nieziemsko , jak misterne uplecione, jestem pod wrażeniem, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie! gdzieś kiedyś w internecie podpatrzyłam kratkę z rabarbaru i postanowiłam spróbować swoich sił :)

      Usuń
  2. Piękna tarta! Zjadłabym z wielką przyjemnością

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty