Szybka cieciorka w pomidorach

Ciecierzyca to jedno z warzyw, które nigdy mi się nie nudzi! na słodko, na ostro, w gulaszu i jako pasta. Tym razem z pomidorami, na szybko ale jakże smacznie. To kolejna inspiracja z "Bike&Cook". Polecam nie tylko na szybki obiad :)


Szybka cieciorka w pomidorach

1 szkl. suchej ciecierzycy (oczywiście w wersji super szybkiej możemy użyć cieciorki z puszki)
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml przecieru pomidorowego (dodałam od siebie)
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki klarowanego masła
po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego
curry i majeranku
sól i pieprz do smaku


Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeża woda i gotujemy ok godziny do miękkości. Na koniec wsypujemy sól i jeszcze chwilę gotujemy.
Odcedzamy. Możemy też pominąć ten krok i użyć ciecierzycy z puszki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy posiekany czosnek, kmin, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażamy pól minuty a następnie dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Dusimy a gdy zaczną parować dorzucamy ciecierzycę i majeranek.
Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok 20 minut co i rusz mieszając.
Doprawiamy sola i pieprzem i podajemy.

Komentarze

  1. a czy możemy zastapić z puszki pewnie tak ;) , ale czy tą z puszki trzeba gotować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że możemy zastąpić :) wystarczy odcedzić i dodać, a potem poddusić w pomidorach jak w przepisie :)

      Usuń
    2. czyli mam super szybkie danko :)) , dzieki :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie szybkie dania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji