Chłodnik truskawkowy czyli Zupowy Wtorek odc. 94

Lubicie chłodniki?
Ja przyznam szczerze, że takim buraczkowym nie wzgardzę w upalny dzień, podobnie ogórkowym z dużą ilością koperku.
A robiliście kiedyś chłodnik z truskawek?
Ja zrobiłam go w zeszłym tygodniu. Okazał się zaskakująco smaczny. Słodkie truskawki i cebulka powiecie, cóż, mnie też zadziwiło to połączenie ale smak truskawek nie dominował i super zgrał się z resztą składników. Pomysł pochodzi z KUCHNI 06/2017 (proporcje zastosowałam własne).


Chłodnik truskawkowy

600 g truskawek (bez szypułek)
pół zielonego ogórka (bez skórki)

2 łodygi selera naciowego
pół awokado
sól, pieprz

1/2 cebulki (najlepiej szalotki lub czerwonej)
łyżeczka soku z cytryny
kilka listków mięty

Do misy blendera wrzucamy pokrojone truskawki, awokado, posiekanego grubo selera i ogórka. Lekko solimy i pieprzymy a następnie blendujemy dokładnie.
Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie drobniutko siekamy cebulkę z listkami mięty i skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Chłodnik podajemy zimny z odrobiną cebulki, ew. kleksem jogurtu.

Komentarze

  1. Wierzę, że dobry, bo już się kiedyś zdziwiłam przy sosie sałatkowym z malinami i cebulką, który był rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słyszałam o sosie z malinami ale jeszcze nie robiłam, podejrzewam, ze smakowałby mi tak jak i ten chłodnik :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji