Kapuśniak po żydowsku czyli Zupowy Wtorek odc.93
Był to jeden z trzech przepisów, które od razu wpadły mi w oko gdy przeglądałam najnowszą książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata".
Jako pierwszy zrobił ją mój kolega z pracy ale pozmieniał co nieco, bardzo mi zupa posmakował więc zrobiłam ja sama nie kombinując zbytnio.
Efekt był jeszcze lepszy! pachnie, smakuje i syci! u mnie z młodej kapusty :)
Kapuśniak po żydowsku
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół szkl. rodzynek
1 łyżka kminku
4 ziarna czarnego pieprzu
po 2 goździki, ziela angielskie i liście laurowe
olej do smażenia
1 młoda biała kapusta (ok 500 g)
1/2 szkl. pęczaku
pół łyżeczki soli
1 puszka krojonych pomidorów
po łyżeczce majeranku i soku z cytryny
pół łyżeczki cynamonu
ok 1-1,5 litra wywaru warzywnego
sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Podsmażamy je na oleju w dużym garnku razem z rodzynkami i przyprawami. Smażymy je ok 5 minut tak by cebula stała się złota i zaczęła się lekko rumienić.
Pęczak dwukrotnie płuczemy wodą a kapustę kroimy drobno i razem z kasza wrzucamy do garnka z cebulą.Solimy i podsmażamy ok 6 minut.
Kiedy kapusta zmięknie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Ciekawy przepis. Tylko te rodzynki trochę mnie niepokoją (nie lubię rodzynek). Myślisz, że wersja bez rodzynek będzie mniej smaczna?
OdpowiedzUsuńHmmm... rodzynki się rozgotowują i są bardzo miękkie nasycone innymi smakami więc osobiście bym z nich nie rezygnowała gdyż nadają lekko słodkawego posmaku zupie. Ewentualnie myślę, że mogłabyś dodać kilka posiekanych daktyli lub suszonych śliwek :)
Usuńniesamowicie ciekawa ta zupa, muszę zrobić w przyszłym tygodniu, tylko zastanawiam się czym by tu pęczak zastąpić bo Mąż nie tknie :(
OdpowiedzUsuńkolega zastąpił pęczak zwykłą kasza jęczmienną :) tez sprawdziła się w tej zupie!
Usuń