Jaglana granola pachnąca kokosem

Dobrze wiecie, ze uwielbiam wszelkie pochrupadła, musli i granole. Zazwyczaj są to mieszanki z płatków owsianych czy orkiszowych. Wczoraj postanowiłam zaryzykować i upiec granolę z prosa. Tak! płatki jaglane tez nadają się do przygotowania granoli :) 
Przepis znalazłam na blogu picante-jalapeno.
 Oczywiście bez zmian się nie obyło. 
Sezam i orzeszki ziemne musiałam wymienić na inne smakołyki. 
Efekt jest naprawdę smakowity!!!

Jaglana granola pachnaca kokosem

2 szkl. płatków jaglanych
1/3 szkl. pestek słonecznika
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy by miód i olej kokosowy oblepiły wszystkie suche składniki.
Wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok. 5 minut.
Po tym czasie mieszamy granolę łyżką, i znowu wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.
Czynność tę powtarzamy jeszcze raz lub dwa aż granola nabierze złocistego koloru.
Gotową granolę studzimy i przechowujemy w słoiku lub w papierowej torebce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty