Kotlety z grochu, wegetariańskie
Od trzech tygodni nie jem mięsa.
To zbyt krótko bym mogła powiedzieć o sobie, że jestem wegetarianka i, że to już tak na stałe ale nie zmienia to faktu, że mam satysfakcję i dobrze się z tym czuję.
Wczoraj miałam wprost przemożną chęć na kotlety i surówkę z białej kapusty.
Na kotleta postanowiłam przerobić strączki a konkretnie groch.
Efekt mnie zaskoczył!
Pełne smaku, zwarte, chrupiące, idealne także na kanapkę.
Powtórzę je jeszcze nie raz!
Wegetariańskie kotlety z grochu
na ok 10 niewielkich kotlecików
150 g łuskanych ziaren grochu
1 cebulka dymka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
spora szczypta majeranku
szczypta mielonej, wędzonej papryki
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
Groch płuczemy na sicie, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości ze szczyptą soli (mi to zajęło ok 35 minut).
Cebulkę kroimy w półplasterki i szklimy na odrobinie oleju.
Groch odcedzamy i blendujemy na dość gładka masę.
Łączymy z cebulą, przyprawami i przeciśniętym ząbkiem czosnku a także łyżką bułki tartej i jajkiem.
Zagniatamy na zwartą masę. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce.
Kotleciki smazymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubiona surówka posypane szczypiorem.
Ciekawie wygląda! Jestem ciekawa jak to smakuje, ponieważ nigdy takich kotletów nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
:) smakują naprawdę dobrze! polecam serdecznie :)
UsuńFajny, smaczny i zdrowy obiad! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńcieszy mnie to bardzo :)
UsuńWyglądają apetycznie, niezmiernie ciekawa jestem jak smakują:-)
OdpowiedzUsuńnaprawdę są dobre! polecam :)
UsuńGdyby nie jajko można by je było zaliczyć do dań weganskich :)Bardzo lubię takie jedzonko i biorę w ciemno 😄 Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńtak, to prawda :) wolałam nie ryzykować, bo miałam już próby bez jajeczne i kotlety mi się rozpadały :P
UsuńJa też bez mięsa czuję się lepiej, a takie kotleciki muszą być pyszne. Czy można je upiec w piekarniku lub ugotować?
OdpowiedzUsuńMyśle ze podczas gotowania mogłyby sie rozwalić. Pieczone... hmmm na pewni będą smaczne!
UsuńZrobiłam, wyszły przepyszne! Proporcje podane w punkt, kotleciki formuje się łatwo, nic się nie mazia. Polecam!
OdpowiedzUsuńależ mi miło! fantastycznie, że udały się i smakowały :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń