Pieczona dynia, jabłko, papryka i ryż z soczewicą


Córcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom i zapachowi, i piekę je, i smażę na różne sposoby. 
Poniższy przepis pochodzi z Jadłonomii
Pierwszy raz danie to jadłam w pracy gdy poczęstował mnie kolega wegetarianin. Moja wersja oczywiście smakowała całkiem inaczej, ale wcale nie gorzej. Polecam Wam bardzo. Jesienne, aromatyczne danie!


Pieczona dynia, jabłko, papryka i ryz z soczewica

600 g dyni hokkaido lub innej (wtedy obranej ze skóry)
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona cebula

1 duża antonówka
2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oleju
1 – 2 łyżki soku z cytryny lub dobrego octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 – 1/2 łyżeczki soli

200 ml ryżu basmati
50 ml brązowej soczewicy

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule dzielimy na ósemki.
Warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Jabłko również kroimy w grubą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.
Warzywa w blasze polewamy olejem, sokiem z cytryny, syropem klonowym, posypujemy przyprawami.
Dodajemy jabłko, mieszamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut. Mieszamy co 10 minut.
Ryż wsypujemy do 400 ml wrzącej wody, dodajemy soczewice i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut.
Potem opatulamy kocem i odstawiamy na kolejne 10 minut by ryż doszedł.
Gotowe warzywa podajemy z ryżem i soczewicą.


Komentarze

  1. Tak się składa, że zazwyczaj zaglądam do Ciebie przed śniadaniem (dziś w trakcie) i po prostu zawsze dostaję ślinotoku na widok tych pyszności. Mam w domu dynię, kupię paprykę i soczewicę i... dzięki za obiad! :D Cmok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! bardzo cieszę się, że zaglądasz a przede wszystkim, że bywam pomocna w kwestiach obiadowych :)

      Usuń
  2. Cudowne smaki, i przyprawione bosko!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty