Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90

Wreszcie wolny weekend!!! 
Po intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek. 
Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa!
Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!!
Cynamonowa bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej?

Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką

320 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
80 ml ciepłego mleka
60 g cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
40 g rozpuszczonego masła, ostudzonego
2 jajka
łyżeczka cynamonu
spora szczypta soli

100 g śliwke węgierek
1 mała antonówka, ok 150 g
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płatków migdałowych


Do misy miksera wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie. Wkruszamy w nie drożdże, zasypujemy cukrem waniliowym i wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrosnięcia na półtorej godziny.
Owoce pozbawiamy pestek, jabłko obieramy ze skórki.
Kroimy w kostkę. W jednej razem lub w dwóch osobnych miseczkach zasypujemy kostki jabłek i śliwek cukrem trzcinowym. Odstawiamy.
Gdy ciasto urośnie na obsypanej mąką stolnicy odgazowujemy ciasto i dzielimy na 12 części (np. robimy wałek tniemy nożem na plastry)
Z każdej z nich formujemy kulkę. Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wygniatamy zagłębienie w środku.
Do zagłębienia nakładamy farsz. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Odstawiamy. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Bułeczki powinny lekko podrosnąc.
Wkładamy blachę do pieca. Pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy gdy się zrumienią. Studzimy na blasze.

Komentarze

  1. Zapraszam do dodania tego pysznego przepisu do akcji na durszlak.pl :) -> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowsza-drozdzowka#fndtn-panel-aktualne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty