Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82

Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem...
Za to... B A R D Z O  P Y S Z N E!!!
Przepis z książeczki autorstwa Doroty Świątkowskiej dodanej do czerwcowej KUCHNI.
Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb.


Rogale z migdałowym nadzieniem

ciasto:
220 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
500 g mąki pszennej chlebowej
1 jajko
duża szczypta soli
60 g masła, rozpuszczonego

nadzienie:
1,5 szkl. migdałów ze skórką
1 jajko
60 ml śmietanki kremówki
100 ml cukru
1 łyżeczka amaretto

do posmarowania:
1 jajko
łyżka śmietanki kremówki
płatki migdałowe

Z mleka odrobiny cukru i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie łączymy w misie miksera zaczyn i pozostałe składniki, na końcu dodając masło.
Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. Obsypujemy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę by podwoiło swą objętość.
W tym czasie robimy masę migdałową.
Migdały mielimy w blenderze.
Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę.


Ciasto dzielimy na dwie części.
Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.
Po pół godzinie smarujemy rogale jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy blaszkę do pieca i pieczemy ok 15 minut.
Studzimy na kratce.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty