Buleczki slimaczki pomaranczowe z cynamonem czyli Niedzielne Sniadanie odc.52

Na śniadanie albo, dla łasucha takiego jak ja, na okrągło. Uwielbiam pełne smaku i zapachu wypieki śniadaniowe!!! tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w styczniowej KUCHNI. 
Miały być ślimaczki ale masło miałam za twarde, nie chciało się rozsmarować tworząc grudki i nie wyszły, za to otrzymałam pyszne bułeczki z cynamonowymi akcentami dodającymi rewelacyjnego smaku.



Buleczki slimaczki pomaranczowe z cynamonem

25 g świeżych drożdży
skórka otarta z 1 pomarańczy
180 ml soku z pomarańczy
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
500 g mąki pszennej
do środka:
1 łyżka miękkiego masła, lub rozpuszczonego
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
do posmarowania:
120 g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy + skórka do posypania

Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody i odstawiamy na chwilkę.
Dodajemy do zaczynu skórkę, sok pomarańczowy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki.
Mieszamy, dodajemy resztę mąki i zagniatamy. ciasto powinno stać sie gładkie i elastyczne.
Miskę smarujemy masłem, wkładamy do niej ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę.
Przekładamy ciasto na obsypana mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę i kroimy ją na 16 plasterków.
Ślimaczki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy na pół godziny by podrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Bułeczki przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 30 minut, na koniec odkrywamy by się zrumieniły. Studzimy je na kratce.
Upieczone bułeczki smarujemy utartym z cukru pudru i soku z pomarańczy lukrem i posypujemy skórką.


Komentarze

  1. Wyglądają pysznie! A zdjęcia wyszły Ci super! Aż mam ochotę wpaść na bułeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo za tak miłe słowa!!! niestety obawiam się, że nic nie zostało :(

      Usuń
  2. Ale mi smaku narobiłaś z samego rana ;) Bułeczki wyglądają przepysznie ! Zabieram jedna do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, pochłonęłabym ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty