Fenomenalne Bezglutenowe Ciastka kasztanowo / gryczano orzechowe z jablkami

Tak jak pisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone.
Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety z cukrem ale coś za coś. Na palonym maśle, z jajkiem dozwolonym, od zielononóżki. 
Nie przypuszczałam, że ciastka z mąki ryżowej będą aż tak smaczne!
Są wręcz FENOMENALNE!!!
Przepis z prześwietnego i mojego ulubionego bloga Pistachio :)



Ciastka kasztanowo/gryczano orzechowe z jabłkami (bezglutenowe)

ciasto:
140 g masła
70 g bardzo drobnej mąki ryżowej
50 g mąki kasztanowej - można zastąpić 45 g mąki gryczanej, ja tak właśnie zrobiłam
50 g mielonych drobniutko orzechów laskowych
2 łyżki skrobi z tapioki lub skrobi kukurydzianej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
150 g jasnego brązowego cukru (użyłam 130 g trzcinowego demerara, i tak ciastka są słodkie)
1 łyżeczka pasty waniliowej (pominęłam)
2 kwaśne jabłka (obrane i starte)
lukier (u mnie z połowy poniższej porcji):
80 g cukru pudru
55 g rozpuszczonego masła
1-2 łyżki soku jabłkowego

masło i mąka ryżowa do foremek

Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Masło podgrzewamy w rondelku, na średnim ogniu, aż nabierze jasno brązowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo.
Masło przelewamy do naczynia, studzimy.
W drugiej misce mieszamy mąki, orzechy, sól, proszek do pieczenia i skrobię.
Do miski z masłem dodajemy jajka, cukier i wanilię. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy starte jabłka, mieszamy. Następnie wsypujemy sypkie składniki.
Całość mieszamy łyżką by składniki się połączyły. Formę na babeczki albo muffiny smarujemy masłem i obsypujemy mąką ryżową.
Łyżką nakładamy ciasto do 2/3 wysokości każdego otworka. Pieczemy od 20 do 30 minut, w zalezności od wielkości foremek.
Wyjmujemy ciastka z piekarnika i odstawiamy formę na 5-10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciastka na kratkę. Mieszamy dokładnie składniki lukru.
Smarujemy lukrem jeszcze ciepłe ciastka.


Komentarze

  1. Ostrzylam sobie zęby jak zapowiedziałaś te ciacha a tu jaja, masło i ryż :( ale dla bezglutenowców super i najważniejsze że Wam smakowały. Pozdrawiam z Olsztyna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty