Delikatny sernik dyniowy z przyprawa korzenna czyli poWeekendowe Lakocie odc.64

Jednogłośnie w rankingu przepisów, które chcielibyście zobaczyć w Dziejach wygrał dyniowy sernik. Tak więc zapraszam na to piękne i pyszne ciasto, którego połowa jeszcze czeka na półce u mnie w lodówce.
Przepis już dawno temu pojawił się na blogu ChilliBite. Nie jestem miłośniczką serników ale nie mogłam oprzeć się kolorowi i zapowiadanej delikatności. Od razu urzekł mnie zapach i smak masy a po upieczeniu zostałam oczarowana w każdym calu. Najlepszy gdy postoi sobie dzień lub dwa w lodówce.



Delikatny sernik dyniowy z przyprawa korzenna

440 g pure z dyni
500 g tłustego twarogu sernikowego (u mnie czerwona Piątnica w wiaderku)
25 g mąki ziemniaczanej 
4 jajka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonego pieprzu i mielonych goździków
140 g cukru pudru

140 g kwaśnej śmietany 18% + 25 g cukru
orzechy lub migdały oraz cynamon do posypania 


Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm, boki i dno wykładamy papierem do pieczenia, a od zewnątrz dokładnie owijamy folią aluminiową by uszczelnić porządnie tortownice gdyż sernik piec będziemy w kąpieli wodnej.
Zimne pure z dyni miksujemy z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Cały czas ubijając, dodajemy po jednym jajku, dorzucamy ziarenka wanilii oraz przyprawy, a na końcu cukier puder. Masę przelewamy do tortownicy. 
Wstawiamy ją do głębszej blachy i wlewamy do blachy wrzątek (do wysokości ok 2/3 tortownicy). 
Pieczemy ok 90 min w temperaturze 160°C (u mnie dół i góra).
Powierzchnia sernika po upieczeniu powinna być ścięta i nie ruchoma. Wyjmujemy na chwilę blachę, wylewamy na wierzch śmietanę wymieszaną z cukrem, wyrównujemy powierzchnię. 
Blachę wstawiamy jeszcze na 15 minut do piekarnika, a następnie wyjmujemy tortownicę na kratkę, Zdejmujemy zewnętrzną warstwę folii aluminiowej i odstawiamy do całkowitego ostudzenia na min. 3 godziny. 
Po tym czasie wstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc i nie rozpinając tortownicy). Następnego dnia zdejmujemy formę oraz papier. Boki obsypujemy tłuczonymi migdałami lub innymi orzeszkami. Z wierzchu posypujemy cynamonem.
Przechowujemy sernik w lodówce.


Komentarze

  1. Bardzo apetyczny, dodatki bardzo fajne bo lubię te przyprawy, także dynię, na pewno upiekę, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, że mogłam zainspirować :) a jeśli nie lubisz serników, zrób koniecznie koniecznie sernik mocno kokosowy (też jest u mnie na blogu) - zachwycający! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny! Zolciutki jak sloneczko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty