Zwariuje, Bubble&Squeak i Dorsz w chrupiącej panierce czyli Środowe Rybki odc.42
Znowu świeci słońce, wróciło łaskawie. Zwariuję wyciągając i chowając ubrania raz zimowe, raz wiosenne... i jeszcze wszystko mi diabeł ogonem zakrywa, a raczej Syncio gdzieś chowa, ja szukam i znaleźć nie sposób, plastikowa piła, śrubokręt, samochodzik a nawet jego ukochany kubek z dziubkiem!!! wsiąkły!
Wczoraj w sklepie widziałam pierwszy raz młode ziemniaki i kapustę, nie polskie oczywiście. Na stole stoją żonkile, dawno ich u nas nie było. Czyżby jednak wiosna?
W garnku bulgoczą dzisiaj ziemniaki i biała kapusta. Wracam do początków bloga i szukam przepisu, i znajduję! Prawie 4 lata temu (tyle czasu piszę w Dziejach!) zamieściłam tu wspomnienie Bubble&Squeak a dziś robię je znowu. Rodem a Wielkiej Brytanii, w smakowitym duecie z dorszem w chrupiącej panierce. Koncepcja podpatrzona w Kulinarnym Atlasie Świata.
Bubble&Squeak i Dorsz w chrupiącej panierce
450 g ugotowanych ziemniaków
350 g ugotowanej białej kapusty
mała szalotka, posiekana
garść koperku
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
jeden spory filet z dorsza, bez skóry i ości
buka tarta
jajko mąka
Ziemniaki, kapustę, szalotkę, koperek i przyprawy mieszamy. Formujemy niewielkie placuszki i smażymy je z obu stron na rumiano.
Filet myjemy, i dzielimy na porcje. Każdy kawałek solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu by się pięknie zrumieniły. Podajemy razem lub osobno :)
Dzisiaj przyleciał nasz lokalny bocian. Wiosna, teraz już na pewno!!!!!
OdpowiedzUsuńCzy tam leży Szmatus-Catus?
Usuńnieeee to jakiś zbieg okoliczności :):):)
UsuńO!Jakie wspaniałe połączenie ziemniaków i kapusty!Muszę spróbować,po diecie oczywiście:)
OdpowiedzUsuń:) a Ty znowu na diecie??? tzn tej co zawsze czy jakiejś innej?
Usuń