Bezglutenowe Jeżyki Ryżowe z Orzechami i Żurawiną czyli poWeekendowe łakocie odc.12

Na początku jako, że się rozlały, byłam zawiedziona. Gdy je ostudziłam i zdjęłam z blachy pozostawiając na niej przypieczone okręgi nadal byłam pełna wątpliwości czy w ogóle przepis jest czegoś wart. A potem spróbowałam... Bezglutenowe ciastka, które sprawiają, że taka dieta przestaje być straszna. Maślane, wilgotne, lekko klejące w środku, pachnące, smakowite, bardzo kruche. Pyszne! i znowu z KUKBUKa! przepis ciut zmodyfikowany.


150 g miękkiego masła
50 g cukru
100 g mąki ryżowej (U MNIE PŁATKI RYŻOWE)
po 50 g mielonych migdałów i orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
garść suszonej żurawiny
2 garście posiekanych orzechów włoskich

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy 12 kulek i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Spłaszczamy je i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do180 st.C.


Mamom czekoprezenty możecie kupić klikając na poniższy baner :)

TelegramDlaMamy_300x250

Komentarze

  1. Wyglądają bardzo fajnie, takie kruchutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaintrygowały mnie ;) a że ostatnio kupiłam mąkę ryżową to myślę że na pierwszy ogień z jej udziałem pójdą Twoje ciasteczka :) pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaczęłam piec bezglutenowo i faktycznie z dobrym przepisem może być cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba to połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, można chrupać w dużych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny!!! bardzo dziękuję za miłe słowa :) upieczcie i dajcie znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super! Będę musiała przygotować dla mojego bezglutenowego szwagra :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty