Świąteczne racuszki z czerwonym akcentem

Macie grudniowa KUCHNIĘ??? ja dostałam ją w swoje ręce jakiś czas temu. Nawet tam jest świątecznie :)
Dla mnie zbliżająca się Wigilia będzie wyjątkowa. Będąc na takiej a nie innej diecie szukam dań, które mogłabym w trakcie niej zjeść. 
Nowa gazeta zainspirowała mnie do wykonania kolejnej wersji racuszków, niebawem chcę też na spróbowanie zrobić postną kapustę, łosoś obawiam się, że jednak Synciowi szkodzi więc będą to Święta bezrybne. 
Racuszki są szybkie w przygotowaniu, pulchniutkie i po prostu pyszne! od siebie dorzuciłam żurawiny i cynamon do cukru. Idealne na świąteczne śniadanie lub podwieczorek.


25 g drożdży
1 łyżka cukru
250 g maki pszennej typ 480
1 szkl. ciepłego mleka
1 jajko
garść suszonej żurawiny
sól
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do posypania

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżka mąki i odrobina mleka. Przykrywamy i odstawiamy by urosły.
Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko i roztrzepane jajko oraz żurawiny. Mieszamy by otrzymać dość rzadkie ciasto. Odstawiamy je przykryte w ciepłe miejsce by urosło.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony, by sie zrumieniły.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Komentarze

  1. Placuszki pyszności!
    Może zaraz sobie je zrobię?...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z filmów ten stosik:) Mniam:)
    I jednak święta pod znakiem diety... Szkooooda. Ja już nie mogę się doczekać pierogów mojej mamy:D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne racuszki, żurawiny nigdy nie dodawałam, najczęściej robię z jabłkami lub ulubionym twarożkiem Pilos:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty