Mięsiwo i Candy :)

Dzisiaj wspomnienie... mięska jakie robiłam w zeszłym tygodniu. Było bardzo smaczne, aromatyczne, kruchutkie i proste w przygotowaniu. 
Polecam z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. 
Zapraszam też ponownie na moje Candy Urodzinowe. Macie czas tyko do 14go czerwca! 
Szczegóły tutaj. Zapisujcie się!!!
Podaję również link do relacji z tego co tworzyłyśmy z jm w ubiegły piątek, kliknijcie.


MIĘSIWO PIECZONE Z WARZYWAMI

700 g mięsa od szynki
3 młode marchewki
2 dymki
3 ząbki czosnku. nie obrane
świeży tymianek
sól, pieprz
oliwa

Mięso nacieramy solą, pieprzem i posypujemy tymiankowymi listkami. Układamy w żaroodpornym naczyniu.
Marchewki skrobiemy i kroimy każdą na 4 kawałki. Dymkom obcinamy szczypior a ząbki czosnku zostawiamy w łupinkach. Wszystkie warzywa układamy obok mięsa.


Całość skrapiamy solidnie oliwą (zarówno mięso i warzywa) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. Pieczemy ok 1,5 godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Jeśli po tym czasie mięso nie jest miękkie dopiekamy jeszcze pół godziny.
Po wyjęciu z piekarnika wyciskamy ząbki czosnku i wyciśniętą pastą czosnkową smarujemy mięso, czekamy aż lekko ostygnie i kroimy w plastry. Polewamy wytworzonym sosem.

Komentarze

  1. Nie jestem specjalnie 'miesozerna' ale bardzo mi sie podoba sposob w jaki przyrzadzilas i podalas to miesko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste a smak i zapach doskonały :) zdecydowanie jestem mięsożerna więc nie musiałabyś mnie namawiać, chętnie się wproszę na kawałeczek no może nawet i na dwa :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pieczone mięsa! :) pod każdą postacią ;) mniam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty